Wat is DMAIC?
DMAIC is een gestructureerde methode voor projectmanagement binnen Lean Six Sigma. De structuur is geschikt voor relatief grote of complexe verbeterprojecten, met een doorlooptijd van meerdere maanden. Het helpt je om systematisch problemen te identificeren, processen te verbeteren en efficiëntie te verhogen. DMAIC staat voor de vijf fases van het verbeterproject.
Hoe werkt DMAIC?
DMAIC begint met Define, waarbij het probleem wordt vastgesteld. In Measure vind de nulmeting plaats, waarna je in Analyse de oorzaken van het probleem aantoont. Oplossingen worden bedacht en ingevoerd in Improve. Tot slot zorgt de Control fase voor de borging van de verbeteringen.
De structuur van DMAIC bevat specifieke tools en technieken om effectief te zijn. Er is een duidelijke focus op meetbare resultaten van het project. Zo stel je altijd een betrouwbare nulmeting en nameting op. Na iedere fase volgt een moment van afstemming met de stuurgroep van het project.
Voordelen van DMAIC
De systematische aanpak van DMAIC zorgt ervoor dat veranderingen daadwerkelijk verbeteringen zijn. Het oplossen van problemen is gebaseerd op data en grondige analyse, en niet op intuïtie, schattingen of enkel meningen.
Gestructureerd stappenplan voor verbeterprojecten.
Benadrukt het belang van metingen en data-analyse.
Medewerker input is regelmatig nodig: meer draagvlak.
Duurzame verbeteringen vanwege aandacht voor borging.
Inzetbaar óók voor Lean projecten in iedere sector.
Voorbeelden van DMAIC
In een organisatie werd DMAIC gebruikt als standaardaanpak voor grote verbeterprojecten. De kleinere, snellere projecten werden met Kaizens doorlopen. de DMAIC's zijn gericht om systematisch bottlenecks te elimineren, wat resulteerde in een 30% toename van productiecapaciteit.
Om een meer wetenschappelijke benadering voor initiatieven te gebruiken is gekozen voor DMAIC. Het project legde een sterke nadruk op het verzamelen van nauwkeurige gegevens over aanvragen en behandeltijden. Doorlooptijden zijn met 25% verkort, gebaseerd op datagestuurde besluiten.
Een bedrijf dat inzet op Lean Six Sigma, trainde medewerkers op tot Orange- of Green Belt. Na deze training werd van iedereen verwacht dat zij een DMAIC-project uitvoerden, als onderdeel van hun jaarlijkse doelstellingen. Continu verbeteren werd de norm, wat leidde tot significante verbeteringen.