Wat is FMEA?
FMEA staat voor Failure Mode and Effects Analysis, oftewel risicoanalyse. Het is een techniek waarbij potentiële fouten in een product, proces of dienst worden geanalyseerd. Er wordt gekeken naar de mogelijke manieren waarop iets fout kan gaan, en naar wat de oorzaken en gevolgen daarvan zijn. Het doel is om acties te ondernemen om dit grootste risico te verlagen.
Hoe werkt FMEA?
Tijdens een FMEA-sessie brengt het team eerst alle denkbare faalwijzes in kaart. Vervolgens wordt de ernst van deze potentiële fouten, de waarschijnlijkheid dat deze optreden en de detecteerbaarheid hiervan bepaald. Deze factoren worden gebruikt om een prioritering toe te kennen aan elke foutmodus.
Op basis van de risico's worden vervolgens strategiën ontwikkeld om de kans op fouten te minimaliseren en de impact ervan te beperken. Dit omvat het veranderen van processen, het aanpassen van ontwerpen of het invoeren van verscherpte kwaliteitcontroles. Proactief risico's beheersen!
Voordelen van FMEA
FMEA is een krachtige tool voor risicoanalyse. Het helpt bij het systematisch evalueren en verbeteren van processen. Na een gedegen risico analyse ga je maategelen treffen. Juist vóórdat er werkelijk issues optreden.
Vroegtijdige identificatie en eliminatie van mogelijke fouten.
Verbeterde veiligheid door risico's te minimaliseren.
Proactief kwaliteitsbeheer in plaats van reactief.
Hogere klanttevredenheid door betrouwbare producten.
Lagere kosten door reduceren van defecte producten.
Voorbeelden van FMEA
Om hun klantenservice te verbeteren is FMEA bij een bedrijf toegepast. Er waren veel manieren waarop de klantinteractie mist kon gaan, waaronder lange wachttijden en onvoldoende kennis. Na de FMEA leidde gerichte verbeteracties tot een snellere respons en hogere klanttevredenheid.
Voor een bedrijf werd FMEA ingezet om de betrouwbaarheid van het productieproces voor een nieuw product te verhogen. Na systematische evaluaties zijn er meerdere risicovolle punten geidentificeerd. Risico's werden aanzien verlaagd, zodat de strenge industrienormen gegarandeerd werden.
Een FMEA traject bij een maintenace afdeling leidde tot een vernieuwde preventieve onderhoudsstrategie. Deze was gericht op het maximaliseren van de uptime en het verlengen van de levensduur van de apparaten. Dit leidde tot een significante vermindering van opgepland uitval.