Wat is Kaizen?
Kaizen is een Japanse term die letterlijk vertaald "verandering ten goede" betekent. Het is een methodiek die zich richt op het continu verbeteren van processen. Dagelijks kleine verbeteringen doorvoeren leidt over tijd tot grote stappen. Tijdens een Kaizen-event pak je samen met de medewerkers een lokaal probleem aan, van probleem tot de implementatie van oplossingen.
Hoe werkt een Kaizen?
Tijdens een Kaizen project pak je in korte tijd een probleem. Standaard daarvoor heb je 1 week als je fulltime aan de slag gaat, maar beter is het als je dagen verdeelt over enkele weken. Met de A3-methode als stappenplan ga samen systematisch aan de slag. De aanpak is verwant aan de PDCA-cirkel.
Een Kaizen begint met het identificeren en analyseren van het probleem, waarna je duidelijke doelen stelt. Vervolgens worden de grondoorzaken onderzocht, oplossingen gekozen en vindt de implementatie plaats. Na de borging van de oplossingen laat de nameting zien wat de resultaten zijn van het korte project.
Voordelen van Kaizen
Als benadering van continue verbeteren biedt het uitvoeren van Kaizens veel voordelen. Je zorgt dat verbeteringen systematisch en duurzaam worden doorgevoerd, waardoor de efficiëntie en effectiviteit van processen toeneemt.
In korte tijd lokale problemen aanpakken en oplossen.
Cultuur van actieve deelname wordt aangemoedigd.
Projecten bouwen op elkaar voort: cumulatief effect!
Effectief voor het realiseren van concrete bedrijfsdoelen.
Medewerkers worden steeds beter in problemen oplossen.
Voorbeelden van Kaizen
In een fabriek werd vastgesteld dat de doorlooptijd op de montageafdeling te lang was. Analyse toonde aan dat de medewerkers veel tijd verloren door gereedschappen te zoeken en onderdelen halen vanuit de opslag. De Kaizen leidde tot een vermindering van de doorlooptijd van 25%.
Klanten van een telecombedrijf waren ontevreden over de lange wachttijden bij de helpdesk. Dit was te wijten aan een complex communicatiesysteem en slechte beschikbaarheid tijdens piekuren. Door herstructureringen en proces aanpassingen leidde dit tot een 10% hogere klanttevredenheid.
In een ziekenhuis waren de administratieve processen verouderd en inefficiënt. Dit resulteerde in vertragingen bij de verwerkingstijd van patiëntendossiers. Door training van personeel en enkele technische aanpassingen werd een 40% snellere verwerkingstijd gerealiseerd.