Wat is Obeya?
Obeya betekent 'grote kamer' in het Japans. Het is een ruimte waarin teams samenkomen om belangrijke onderwerpen te bespreken en problemen op te lossen. Je kan het zien als de cockpit van de organisatie. Er is veel aandacht voor de strategie doorvertaling, de dagelijkse operatie, verbetertrajecten, en lopende acties en issues. Voor optimale communicatie en besluitvorming!
Hoe werkt Obeya?
In een Obeya worden de belangrijke onderwerpen visueel weergegeven met borden en dashboards. De vier hoofdthema's vormen in de hoofdindeling. Visuals bieden helder overzicht van de voortgang en knelpunten, en ondersteunen daarbij het Plan-Do-Check-Act (PDCA) principe. Strategische doelen zijn doorvertaald naar concrete acties en besluiten.
In een Obeya vinden regelmatig meerdere overleggen plaats voor het delen van informatie en de coördinatie. Teams hebben hun eigen overleggen op de afdeling, de zogenaamde dag- en weekoverleggen. Zij komen samen in de Obeya voor de aansluiting met andere teams. Werken met Obeya vraagt wel wat van leidinggevenden: transparantie en openheid.
Voordelen van Obeya
Werken met een Obeya verbetert veel. Communicatie tussen teams en teamleden, besluitvorming en het collectief oplossen van problemen gaat allemaal beter. Alle relevante informatie is centraal en visueel toegankelijk gemaakt. Klaar voor het dialoog!
Problemen worden snel geïdentificeerd en aangepakt.
Voortgang en effecten van veranderingen direct zichtbaar.
Teams werken efficiënter samen door betere dialogen.
Visuele presentatie versnelt en verbetert besluitvorming.
Teams blijven gefocust op de prioriteiten en doelen.
Voorbeelden van Obeya
Bij een bedrijf is Obeya opgezet om hun jaardoelen te kunnen halen. Doelen, prestaties en capaciteiten zijn visueel gemaakt. Dit stelde het management en de werkvloer in staat om de juiste beslissingen te kunnen nemen over de projecten. Output is helder, efficiëntie is verhoogd en doelen worden gehaald.
Een IT-bedrijf heeft voor Obeya gekozen om hun ontwikkelingsproces te stroomlijnen. De Obeya is gebruikt om de voortgang van software releases te visualiseren, met de afhankelijkheden tussen de verschillende teams. Dit hielp bij de coördinatie om hun strakke schema's te halen.
Voor een keten is een systeem ingericht waarbij teams hun dagelijkse overleggen hielden. Operationele doelen en issues worden daar besproken. Bevindingen en acties worden samen gebracht en besproken in de centrale Obeya. Versterkt gevoel van verantwoordelijkheid en betere coördinatie is het gevolg.