Wat is de VSM?
Value Stream Mapping (VSM) is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om de stroom van materialen en informatie in kaart te brengen. Op een visuele manier worden de processtappen met relevante data getoond. Dit maakt het mogelijk om te bepalen of processtappen wel of niet waarde toevoegen en waar de inefficiënties zitten. Als je dat weet, kan je gericht gaan verbeteren.
Hoe werkt de VSM?
Na het proces uittekenen voeg je de relevante procesdata toe. Gebruikelijk is om hier tenminste de doorlooptijd, wachttijd en het First Time Right % te vermelden. Vervolgens bepaal je welke delen van het proces waardevol of verspilling zijn, en bereken je de PCE: hoeveel efficiënt is dit proces in waarde toevoegen?
Value Stream Mapping is voornamelijk een Analyse tool, maar kan ook als nulmeting en nameting gebruikt worden. Het doel is om meer flow te creëren door verspillingen te verwijderen. Stappen die geen waarde toevoegen moet je zoveel mogelijk beperken. Uiteindelijk lever je zo meer waarde voor de klant.
Voordelen van de VSM?
Value Stream Mapping is een krachtig middel om processen te visualiseren en te optimaliseren. Je brengt de waardestroom in kaart, waardoor zichtbaar wordt waar precies knelpunten onstaan en waar tijd of geld onnodig verloren gaat.
Visualiseert processen en verhoogt de transparantie.
Stimuleert betrokkenheid door gemeenschappelijk begrip.
Vermindert onnodige kosten door inefficiënties.
Procesoptimalisatie leidt tot kortere doorlooptijden.
Werk als katalysator voor meerdere verbeterprojecten.
Voorbeelden van de VSM
De VSM werd ingezet als proces-analyse tool binnen een verbeterproject, om de doorlooptijd van orders te verlagen. De VSM bracht in kaart hoe alle stappen liepen en waar de inefficiënties zaten. Dit resulteerde in het herinrichten van werkstations en hey stroomlijnen van controles.
In een fabriek werd de VSM gebruikt als 'levend' dashboard, waarbij elke ochtend de meest recente data werd toegevoegd. Dit inzicht hielp bij het snel identificeren van probleemgebieden. Managers en teamleiders konden direct reageren op vertragingen of onvoorziene problemen.
Als alternatief voor andere procestools zoals de SIPOC en de Brown Paper (Makigami) werd voor de VSM gekozen. De eerdere methodes waren nuttig voor het begrijpen van de stappen, maar er was nu behoefte aan verdere analyses. Dit leidde tot een beter begrip van de aanwezige verspillingen.